Boby Fleisch

Golf Club

Shrnutí výkonu A družstva mužů

Kapitán družstva Honza Katina popisuje postřehy z úspěšného reprezentačního vystoupení v sezóně 2023 v tomto článku.

Reprezentace klubu. Zleva Tomáš Tychler, Hynek Příhoda, Petr Horáček jun., David Hájek, Vladimír Kafka a kapitán Jan Katina.
Karel Říha

Ve shrnutí prvních dvou kvalifikačních kol odehraných na rány v květnu v Poděbradech, kde se náš tým usadil na 5. místě průběžného pořadí družstev, jsem neskromně předpověděl, že se na finále do České Lípy pojedeme poprat o co nejlepší finiš. Viděl jsem totiž určité rezervy ve výkonu týmu a hlavně dobrou chemii mezi jednotlivými hráči, což je vždy při hře pod tlakem dobrým základem možného společného úspěchu.

Hodnocení finále musím začít pochvalou hostitelům a organizátorům za velmi povedenou přípravu hřiště i za zvládnutí náročného herního programu. Štěstí jsme měli i na počasí. Přímo v dějišti jsme měli jen 6 hráčů, ale na telefonu pro případ potřeby byli připraveni zdatní náhradníci – Michal Volčík a Petr Radina.

Výše připomenutá předpověď se začala vyplňovat už v pátek, kdy se hrálo poslední kolo kvalifikace na rány. Zapsali jsme totiž vyrovnané výsledky v rozmezí 72 až 76 a škrtali 79, což byl nejnižší nezapočítávaný výsledek kola ze všech soutěžících družstev. Součet 370 ran (průměr 74!) nás posunul na konečné 3. místo kvalifikace, přijatelných 17 ran za Ypsilonku vedoucí v celkovém pořadí. Dostali jsme se tím navíc do horní poloviny postupového pavouka mezi nasazovaná družstva. I to ale není v druhé lize C zárukou toho, že do prvního kola jamkové hry dostanete slabšího soupeře. Vždyť osmé družstvo z Machnína, které skončilo na posledním místě postupového pavouka, mělo průměr HCP svých hráčů na úrovni 3,2! A hned v prvním kole svoji kvalitu potvrdilo vyřazením Ypsilonky – jasného vítěze celé kvalifikace.

Náš tým v prvním kole vyřazovací jamkovky narazil na Osyčnou. Na začátku byla cítit mírná nervozita, protože výsledek prvního kola de facto rozhoduje o úspěchu či neúspěchu. Družstva, která přes toto kolo neprojdou, jedou předčasně domů a sdílejí 5. – 8. místo konečného pořadí. Naopak ti co v prvním kole vyhrají, postupují do semifinále a mají tak jistotu hry až do konce programu – mohou tudíž usilovat o celkové vítězství. Osyčnou jsme zvládli porazit v poměru 4:1. Ověřili jsme si přitom, že nám kromě stálic týmu může dobře fungovat také narychlo složená dvojice pro foursome – Vláďa Kafka a David Hájek.

V mírně upraveném pořadí hráčů v singlech jsme vyrazili do semifinále s Molitorovem, které s malou přestávkou pokračovalo v sobotu po prvním kole vyřazovací jamkovky. Utkání to tudíž bylo náročné jednak fyzicky, ale také psychicky, protože zkušené a velmi vyhecované družstvo Molitorova, které v pozici kapitána vede ostřílený veterán Dušan „Beruška“ Suchánek, vycítilo po překvapivém vypadnutí Ypsilonky šanci na celkové vítězství. Sehráli jsme s Molitorovem velmi vyrovnaný zápas a přestože výsledek 1:4 vypadá na první pohled celkem jednoznačně, všechny ztracené body jsme prohráli jen velmi těsným rozdílem a dovolím si konstatovat, že v tomto případě vyhrálo spíše šťastnější družstvo. Golfovou terminologií to lze zkráceně shrnout, že klukům z Molitorova to tam padalo, ale nám moc ne. Za zmínku pro ilustraci stojí např. 2 hole-outy ze střední vzdálenosti, které zaznamenal soupeř Hynka Příhody.

Se vztyčenou hlavou jsme se v neděli vrhli do souboje o celkové 3. místo proti hráčům z Machnína, kteří svůj tým ve srovnání s kvalifikací a prvními koly vyřazovací jamkovky sice trochu obměnili, ale vysokou papírovou kvalitu si přesto zachovali. Utkání to bylo opět velmi vyrovnané a jen díky tomu, že se nám v dílčích zápasech podařily dva důležité obraty (foursome a singl Petra Horáčka, popsané v úvodním článku), zvítězili jsme v těsném poměru 3:2.

Po loňském vítězství v třetí lize C jsem moc rád, že se nám i letos povedlo zvýraznit BFGC na mapě českého golfu. Ale minimálně stejnou radost mám z toho, že náš tým získal hodně cenných zkušeností ze soutěžní jamkovky, prokázal soudržnost a odolnost v těžkých chvilkách, vzbuzoval přiměřený respekt u soupeřů a zároveň se u těchto soupeřů zapsal jako tým s velkým smyslem pro fair play. Za to vše velice děkuji všem našim hráčům!


Odkazy: souhrnný článek, stránky turnaje na ČGF